Jan Švábík
GitHub

Ušetřete zákazníkům čas povolením automatického předvyplňování formulářů

Dnes se podíváme na atribut autocomplete ze specifikace HTML5. Ten totiž dokáže velmi dobře vašim zákazníkům ušetřit čas a urychlí tak například objednávkový nebo registrační proces. Uživatele tak nemusí odradit, že musí vyplnit například fakturační adresu.

Krátký příběh

Roky jsem se věnoval frontendu, respektive jen kódování webů a jemu velmi blízkým technologiím. Začíná však být bohužel znát, že jsem postupně přestal psát weby a přeorientoval se jen na backend.

Když jsem se totiž od svého spolužáka ze střední školy Emila Čelustky, věrného frontendisty, dozvěděl o dalších hodnotách atributu autocomplete (kromě on a off), měl jsem ústa dokořán.

Do tohoto dne jsem měl za to, že prohlížeče doplňují uložené informace uživatelů na základě atributu name, jak jsem však byl poučen, takto to není. Nějaké základní automatické doplňování v některých prohlížečích sice funguje, ale jasně stanoveného doplňování lze dosáhnout pouze nastavením vhodné hodnoty atributu autocomplete.

Nastavení atributu autocomplete

Aby všechny moderní prohlížeče doplňovaly v prohlížeči uložené údaje správně (ale hlavně všechny do správných polí), je třeba atributu autocomplete daného input prvku nastavit správnou hodnotu, a to podle informace, kterou chceme do prvku automaticky doplnit.

Nyní budu pouze citovat vybrané hodnoty a text, který bude prohlížečem do pole automaticky doplněn, z dokumentace MDN, v níž je vše krásně popsané a vysvětlené. Tyto hodnoty urychlí váš objednávkový proces.

  • name – celé jméno zákazníka
  • street-address – ulice a číslo domu
  • address-level2 – město nebo jiná obec
  • postal-code – poštovní směrovací číslo
  • email – e-mailová adresa
  • tel – telefonní číslo včetně mezinárodní předvolby

Potřebujete-li tyto údaje více rozpadené (například adresu rozdělit na ulici a na číslo domu), doporučuji projít si již jednou zmíněnou MDN dokumentaci. Ta zahrnuje také další možnosti, jako jsou údaje o platební kartě, tituly, pohlaví nebo třeba narozeniny.